Estrella Acosta

Click for English:  English E-mail Nederlands  Contact via e-mail  
MUJERES DE LUNA
Een muzikaal programma rond de grote vrouwelijke componisten van Cuba

Zangeres Estrella Acosta, geboren op Cuba, ging op zoek in de rijke en mooie muziekgeschiedenis van Cuba. Ze ontdekte nieuwe, leuke en originele stukken, door vrouwen gecomponeerd. Estrella presenteerde die songs op haar tour door Nederland, het land waar zij al jarenlang woont en werkt, in een nieuwe en actuele instrumentatie en in fantasierijke arrangementen. In 'Mujeres de Luna' geven Estrella Acosta en haar top latin jazz-groep, versterkt door het Pavadita Strijkkwartet, het publiek een unieke kijk op deze talentvolle vrouwen van Cuba mee.

In 2017 werd het theaterconcert 'Mujeres de Luna' uitgevoerd in 11 theaters overal in Nederland. "Wat goed: dit concert brengt je in een wereld die is gemaakt door vrouwen", aldus Mijke Loeven (nieuwe directeur Bimhuis) bij de eerste voorstelling in De Doelen.

De muziek van 'Mujeres de Luna' is nu in Nederland en internationaal te boeken, met alle negen musici of in een een compactere versie met Estrella's Latin Jazz-kwintet, Esquina 25. Ook is de gelijknamige CD via deze site te bestellen of te downloaden.

Vrouwelijke Cubaanse muziekgeschiedenis als inspiratie

"Vrouwen speelden in de Cubaanse muziek altijd een belangrijke rol, maar buiten Cuba wordt hun bijdrage als componist en singer-songwriter tot nu toe vaak onderbelicht" zegt Estrella Acosta. Door de jaren heen hebben zij essentiële en kwalitatief hoogstaande bijdragen geleverd aan deze rijke historie.
Tijdens het concert Mujeres de Luna zien we waar hun muziek uit voortkomt en hoe de componistes een eigen stijl en carričre ontwikkelden. Estrella: "Graag wil ik met deze hommage alle vrouwen aanmoedigen om ook hun eigen weg te volgen en hun idealen te realiseren."

Lees het interview dat Estrella had met Gilles de Sitter van Jazz International Rotterdam en ook het interview door Ronald Veerman in MixedWorldMusic.


Mujeres de Luna - Women in Cuban Music

Estrella Acosta (zang), Marc Bischoff (piano, muzikale leiding), Efraim Trujillo (sax/fluit), Samuel Ruiz (bas), Enrique Firpi (drums), Pavadita Strijkkwartet: Claudia Valenzuela (viool), Sophie de Rijk (viool), Maria Sofia Espiga (altviool), Eva van de Poll (cello)

Het programma bestaat uit werken van Maria Cervantes (1885-1981), Maria Teresa Vera (1895-1965), Margarita Lecuona (1910-1981), Teresita Fernández (1930-2013), Elda Carrillo (1933-2009), Marta Valdés (1934), Liuba Maria Hevia (1964), Lázara Ribadavia (1966) en Yaima Orozco (1980).
De muziek werd voor deze bezetting opnieuw gearrangeerd door Hilario Durán, Marc Bischoff en Michael Simon.'Mujeres de Luna' is nu te downloaden in alle bekende webwinkels, zoals Apple iTunes, Google Play en, in de USA, Amazon ...

Klik om de echte cd per post te bestellen op RECORDINGS of stuur ons een mailtje.

Luister hier naar een selectie uit de cd op Soundcloud

eStar 134 cd

De toernee Mujeres de Luna - Women in Cuban Music is mede mogelijk door het Fonds Podiumkunsten FPK

                FPK

 

 

 

separator