Estrella Acosta

 

Estrella Acosta

Cuban Country Queens

            Een feestelijk concert dat de koninginnen van de mķsica guajira in de schijnwerpers zet - de vrouwelijke songwriters van het Cubaanse platteland, die in de loop der jaren zoveel geweldige nummers schreven.

            In de jaren '40 en '50 maakten vrouwen in Cuba vaak de meest geliefde muziek op de 'nieuwe media', de live radiouitzendingen en de opkomende televisie. Veel van die nummers, met wortels in Zuid-Spanje en Afrika, hadden onmiddellijk succes in heel Latijns-Amerika. Tijdens onze 'Cuban Country Queens'-tour brengen we deze muziek naar het Nederlandse publiek: de grootste hits van deze geweldige vrouwen in combinatie met Estrella's eigen liedjes, gevat in avontuurlijke arrangementen.

            Estrella Acosta is een ambassadeur van de Cubaanse muziek in Nederland. Zij en haar band Esquina 25 creŽren een frisse kijk op de muziek van haar moederland, met eigentijdse en eigenzinnige improvisaties met behoud van het karakter en de spirit die kenmerkend zijn voor deze muziek.

            De musici komen uit vele landen - Cuba, Venezuela, Uruguay, Duitsland en Nederland - en hebben allen ruime ervaring in Latijns-Amerikaanse- en jazzmuziek. Samen brengen ze een unieke mix van creatieve ideeŽn, die mensen samenbrengt en vrolijk maakt.

Met Marc Bischoff (piano), Efraim Trujillo (saxen/fluit), Samuel Ruiz (contrabas), Enrique Firpi (drums), Estrella Acosta (zang) en als gast Gerardo Rosales (percussie).

pijl   Zie de band live hier op YouTube.

pijl   Luister hier op Soundcloud: Ay Amor, muziek en tekst van Estrella Acosta.

 

     Click for English:  English E-mail Nederlands  Contact via e-mail  

Press kit

 


 

Estrella's concertagenda :


Estrella      
   
vr 18 mrt 2022 UJazz, Utrecht
zo   3 apr 2022 Zoetermeer Jazz
vr 15 apr 2022 De Pletterij, Haarlem
za 21 mei 2022 Perdido, Hillegom
ma  6 jun 2022 Jazz in Duketown, Den Bosch crown
za 18 jun 2022 Zeelandjazz Festival Middelburg crown
za 10 sep 2022 De Doelen, Rotterdam crown
zo 25 sep 2022 De Nieuwe Regentes, Den Haag crown
za 15 okt 2022 Sound of Europe, Breda crown
wo 19 okt 2022 Cultura, Ede crown
za 29 okt 2022 Onder de Toren, Grootschermer crown
za   5 nov 2022 World Music Series, Dordrecht
vr 11 nov 2022 Jazzpodium De Tor, Enschede
di 15 nov 2022 Schouwburg De Meerse, Hoofddorp crown
za 19 nov 2022 Mahogany Hall, Edam crown
vr   9 dec 2022 BIMhuis, Amsterdam
crown
za 29 apr 2023 Paradox, Tilburg crown
   

'Cuban Country Queens'  tour = crown

De tournee 'Cuban Country Queens' is mogelijk gemaakt
door het Fonds Podiumkunsten FPK
en het Prins Bernhard Cultuurfonds

      Prins Bernhard Cultuurfonds                FPK          

Esquina 25

 


separator

 

2017:   Mujeres de Luna
Een muzikaal programma rond de grote vrouwelijke componisten van Cuba            Zangeres Estrella Acosta, geboren op Cuba, ging op zoek in de rijke en mooie muziekgeschiedenis van Cuba. Ze ontdekte nieuwe, leuke en originele stukken, door vrouwen gecomponeerd. Estrella presenteerde die songs op haar tour door Nederland, het land waar zij al jarenlang woont en werkt, in een nieuwe en actuele instrumentatie en in fantasierijke arrangementen. In 'Mujeres de Luna' geven Estrella Acosta en haar top latin jazz-groep, versterkt door het Pavadita strijkkwartet, het publiek een unieke kijk op deze talentvolle vrouwen van Cuba mee.

            In 2017 werd het theaterconcert 'Mujeres de Luna' uitgevoerd in 11 theaters overal in Nederland. "Wat goed: dit concert brengt je in een wereld die is gemaakt door vrouwen", aldus Mijke Loeven (nieuwe directeur Bimhuis) bij de eerste voorstelling in De Doelen.

Vrouwelijke Cubaanse muziekgeschiedenis als inspiratie

            "Vrouwen speelden in de Cubaanse muziek altijd een belangrijke rol, maar buiten Cuba wordt hun bijdrage als componist en singer-songwriter tot nu toe vaak onderbelicht" zegt Estrella Acosta. Door de jaren heen hebben zij essentiŽle en kwalitatief hoogstaande bijdragen geleverd aan deze rijke historie.
            Tijdens het concert Mujeres de Luna zien we waar hun muziek uit voortkomt en hoe de componistes een eigen stijl en carriňre ontwikkelden. Estrella: "Graag wil ik met deze hommage alle vrouwen aanmoedigen om ook hun eigen weg te volgen en hun idealen te realiseren."

Lees het interview dat Estrella had met Gilles de Sitter van Jazz International Rotterdam en ook het interview door Ronald Veerman in MixedWorldMusic.


Mujeres de Luna - Women in Cuban Music

Estrella Acosta (zang), Marc Bischoff (piano, muzikale leiding), Efraim Trujillo (sax/fluit), Samuel Ruiz (bas), Enrique Firpi (drums), Pavadita Strijkkwartet: Claudia Valenzuela (viool), Sophie de Rijk (viool), Maria Sofia Espiga (altviool), Eva van de Poll (cello)

Het programma bestaat uit werken van Maria Cervantes (1885-1981), Maria Teresa Vera (1895-1965), Margarita Lecuona (1910-1981), Teresita FernŠndez (1930-2013), Elda Carrillo (1933-2009), Marta ValdŤs (1934), Liuba Maria Hevia (1964), LŠzara Ribadavia (1966) en Yaima Orozco (1980).
De muziek werd voor deze bezetting opnieuw gearrangeerd door Hilario DurŠn, Marc Bischoff en Michael Simon.


De muziek van Mujeres de Luna is verkrijgbaar als CD of als download op deze site, zie RECORDINGS.

pijl  Luister naar Mujeres de Luna op Spotify

 

De tournee Mujeres de Luna - Women in Cuban Music was mogelijk door het Fonds Podiumkunsten FPK

FPK          

 

     Click for English:  English E-mail Nederlands  Contact via e-mail  


 

 

 

separator