Arjen Gorter (2 januari 1948, Amsterdam) speelde accordeon op zijn 8e, gitaar op zijn 12e en contrabas vanaf zijn 16e jaar. Op een paar maanden 'klassiek' les en enige seizoenen workshop bij Theo Loevendie en Nedly Elstak na is hij autodidact.

Hij doorliep het Barlaeus Gymnasium en studeerde politica en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, tot hij begin 1970 full-time musicus werd.

In 1966 maakte hij deel uit van het 18-koppig Orkest '66 waarmee Willem Breuker het Loosdrecht Jazz Festival op stelten zette, samen met Ileana Melita, Gilius van Bergeyk, Hans Vonk, Jan Wolff, Hans Dulfer en vele anderen.

Van 1967 tot en met 1971 speelde hij in diverse groepen van Gunter Hampel met o.a. Jeanne Lee, Anthony Braxton, Steve McCall, Pierre Courbois en John McLaughlin, op festivals in Duitsland, België, Frankrijk, Italie en Joegoslavië.

In de eerste helft van de jaren '70 free-lance contrabassist, onder meer in groepen geleid door Chris McGregor (Paradiso, Amsterdam), John Stevens (Spontaneous Music Ensemble, Berliner Jazz Tage), Gato Barbieri (Bilzen Festival, met Han Bennink) en Paul Bley (Chateauvallon, met Steve McCall). Opnames met het Globe Unity Orchestra van Alex von Schlippenbach (Berliner Jazz Tage 1970), met Peter Brötzmann en met Manfred Schoof/Gerd Dudek/Cees See (WDR Keulen).

Lid van het Irene Schweizer/ Rudiger Carl Quartet 1972-1975, met o.a. Louis Moholo. In Nederland werk met Boy Edgar, Loek Dikker, Hans Dulfer & Ritmo Natural, Kees Hazevoet, Herman de Wit en de Instant Composers Pool, ICP. Naar Marokko met Burton Greene.

Van 1972 tot 1985 samenwerking met componist/saxofonist Theo Loevendie in zijn Consort en Kwartet;  bassist in groepen met Nedly Elstak (o.a. Several Singers en Paradise Regained Orchestra) tussen 1978 en 1984.

Vanaf de oprichting in 1974 tot de verhuizing in 2004 organisatorisch betrokken bij het BIMhuis in Amsterdam; twaalf jaar bestuurslid Beroepsvereniging van Improviserende Musici, zes jaar lid Raad voor de Kunst.

Arjen maakt deel uit van het Willem Breuker Kollektief vanaf 1975 tot de opheffing eind 2012 en reisde met dit ensemble de hele wereld over, inclusief meerdere tournees door Rusland, China, Japan, India, Indonesie en Australië en zo'n twintig toernees door de Verenigde Staten en Canada.

Daarnaast is hij door de jaren heen internationaal actief als free lance contrabassist/improvisator, samen met musici van Charles Tyler tot Phil Woods, van Sheila Jordan tot Suzie Stern en van Rene Thomas tot Pere Soto.

Hij was bassist van het Mal Waldron European Quartet, met John Betsch en Sean Bergin, tot Waldron's overlijden in december 2002. Sinds 2000 speelde hij o.m. met Craig Handy, Alex Coke, Archie Shepp en James Carter en met het Eric Dolphy 2000 Project (met o.a. Breuker, John Engels en Eric Vloeimans). Samen met Toby Delius, Michael Moore en Martin van Duijnhoven speelde hij in het Frank van Bommel Quintet, waarmee hij in 2003 door Canada tourde. Hij nam deel aan de projecten Drummers Double Bill en 3DubbelDutch van Arend Niks en Rob Verdurmen, met tours in Nederland en China.

Meer recent speelde Arjen als gast met ICP, Bik Bent Braam, Eric Boeren, Jorrit Dijkstra, Ramon Valle en Available Jelly.

In Juli 2011 organiseerde en arrangeerde Arjen het project 'Eric Dolphy at the Five Spot Revisited', met concerten in het BIMhuis in Amsterdam en op het North Sea Jazz Festival, waar gespeeld werd door het kwintet van Moppa Elliott en Peter Evans en Gorter's sextet met Tom Arthurs, Rudi Mahall, Alex Coke, Benoit Delbecq and John Betsch.

Sinds 2010 speelt hij regelmatig in trio met pianist Leo Bouwmeester en Alex Coke op fluit, basfluit en tenorsax.

Ook speelde hij in het Michael Moore Bigtet, een octet dat een inspirerende mix vormt van bekende improvisatoren als Wolter Wierbos en nieuwer talent als Kaja Draksler.

Arjen toert sinds vele jaren langs de Nederlandse theaters met I Compani, de al ruim 35 jaar bestaande grote groep van saxofonist Bo van de Graaf die improvisatie en compositie mengt met filmmuziek en live video.

In het sextet Reeds & Deeds speelt hij de composities van Rahsaan Roland Kirk, samen met saxofonisten Frans Vermeerssen, Alex Coke en Bo van de Graaf, pianist Michiel Braam en drummer Makki van Engelen.

 

Een selektie uit zijn plaatopnamen:

>> Voor een aanvullende discografie (ca. 125 opnames) zie http://bit.ly/AJGdisco

*) Good memories... :) http://bit.ly/Misha-Nichols
Arjen Gorter is bereikbaar via  arjengorter@xs4all.nl