Tickets   Paradiso   1 Euro


FaustPoster

FaustFlyer

FaustFlyer2

FaustEngels1

FaustEngels2

 

  Dit project is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst)


AFK-logo




Willem Breukers 'Faust' live in Amsterdam

Het Nieuw Kollektief speelt nog eenmaal Willem Breukers muziekstuk 'Faust' live bij de beroemde, expressionistische film van Friedrich Wilhelm Murnau uit 1926. Komende september wordt het stuk drie keer uitgevoerd op diverse locaties in Amsterdam, waarvan tweemaal in de open lucht en eenmaal in Paradiso.

Eind jaren '90 kreeg Willem Breuker opdracht van 'Cité de la Musique' in Parijs om muziek te componeren bij de gerestaureerde film 'Faust' (1926) van Friedrich Wilhelm Murnau. Breuker, in de jaren '60 begonnen als improviserend muzikant, had zich steeds meer ontwikkeld tot een componist van uitgeschreven stukken en de muzikanten van zijn orkest het Kollektief maakten 38 jaar lang deel uit van deze ontwikkeling. Met dit muziekstuk 'Faust' toerden zij langs vele internationale podia. Dit jaar besloten zij opnieuw bij elkaar te komen om dit stuk te laten klinken zoals het bedoeld is, grotendeels gespeeld door de mensen voor wie Breuker het schreef. 

Om zoveel mogelijk publiek kennis te laten maken met Willem Breukers klankwereld wordt het stuk drie keer uitgevoerd:


Zondag 15 september 2019 - West Beach (Film) Festival, Sloterplas Noordzijde, 1064 GV Amsterdam

                   Zaterdag 21 september - Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, 1014 DB Amsterdam                    

                                Maandag 30 september - Paradiso, Weteringschans 6-8, 1017 SG Amsterdam


    

Willem Breuker, het Kollektief en het Nieuw Kollektief

Componist en rietblazer Willem Breuker (1944-2010) wordt beschouwd als de peetvader van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Zijn werk houdt het midden tussen klassieke muziek en jazz, en heeft enige affiniteit met de Haagse School rondom Louis Andriessen. Hij wordt vaak geassocieerd met het culturele verzet van de jaren 60.

Sinds de oprichting in 1974 van zijn orkest het Kollektief heeft Breuker een volstrekt eigen genre voor de band gesmeed, waarin jazz, Europese improvisatiemuziek, twintigste-eeuwse gecomponeerde muziek, vaudeville, film- en theatermuziek de belangrijkste ingrediënten zijn. Het mengsel werd gebracht met een flinke dosis humor en gevoel voor theater, hetgeen vooral bij liveoptredens een sterke troef is. In 2012 hadden ze hun afscheidstournee.

Het Nieuw Kollektief bestaat uit:

Rutger van Leyden (dirigent), Frans Vermeerssen (sopraan saxofoon), David Kweksilber (alt saxofoon), Maarten van Norden (tenor saxofoon), Gijs Levelt (trompet), George Pancras (trompet), Andy Bruce (trombone), Bernard Hunnekink (trombone, tuba), Henk de Jonge (piano), Arjen Gorter (contrabas) en Rob Verdurmen (drums).

Geluidstechniek:   Mark Peters
Produktie en stagemanagement:   EENPUNT6: Kees Kaya . Lidy Ettema
Met dank aan:
Amsterdams Fonds voor de Kunst, Societé Gavignès, Murnau Stiftung, Willem Breuker Stichting, René van Beek Piano's, Het Ketelhuis, Paradiso, West Beach (Film) Festival



HET VERHAAL VAN DE FILM 'FAUST'

De duivel wedt met aartsengel Michael dat hij elk mens tot het kwade kan verleiden. Als voorbeeld neemt hij Faust, een oude alchimist die al zijn hele leven op zoek is naar de Steen der Wijzen.

Dan breekt de pest uit in Fausts dorp en probeert hij vergeefs een medicijn tegen de moordende ziekte te vinden. Als God zijn gebeden om hulp niet verhoort, roept hij de duivel aan. Deze verschijnt aan hem in de gedaante van Mefisto en belooft Faust dat hij het medicijn tegen de pest kan maken als hij een verdrag met hem sluit. Faust tekent voor één dag, op proef. De dorpelingen weigeren zijn duivels medicijn fe nemen en Faust besluit in wanhoop zichzelf te vergiftigen.

Mefisto verleidt hem om tenminste nog deze dag te blijven leven door hem zijn jeugd terug te geven. Zij reizen naar het hof van Parma waar het spectaculaire huwelijksfeest van de hertogin gevierd wordt. Met rijke gaven en de schoonheid van zijn jeugd weet Faust haar te verleiden. Midden in hun liefdesspel is de dag afgelopen en verkoopt Faust zijn ziel aan Mefisto in ruil voor de eeuwige jeugd.

Na vele omzwervingen keert Faust terug naar zijn geboorteland waar hij verliefd wordt op de onschuldige Gretchen. Als Gretchen en Faust elkaar beminnen, stookt Mefisto haar broer Valentin op om de eer van zijn zuster te redden. In een duel tussen Faust en Valentin steekt Mefisto Valentin neer, maar iedereen, ook Faust zelf, denkt dat Faust hem vermoord heeft. Faust ontvlucht de woedende menigte en Gretchen wordt aan de schandpaal genageld en verstoten.

Negen maanden later zwerft zij in de koude sneeuwnacht rond met haar pasgeboren baby, vergeefs om onderdak smekend. De baby sterft van de kou en Gretchen wordt wegens moord op haar kind tot de brandstapel veroordeeld. In de verte hoort Faust Gretchens laatste schreeuw om hulp. Hij zweert de eeuwige jeugd af en vraagt Gretchen om vergeving. Samen sterven zij in het vuur en komen in de hemel. Het pact met de duivel is verbroken. Het kwaad is overwonnen door de liefde.

 

Friedrich Wilhelm Murnau (1888 - 1931) was een Duits filmregisseur die wereldberoemd werd met zijn expressionistische films. Dit waren geluidloze speelfilms waarbij de emoties van de personages door de vormgeving werden uitgebeeld. Hij behoorde samen met Fritz Lang, Robert Wiene en Ernst Lubitsch tot de belangrijkste vooroorlogse filmmakers van Duitsland.